Parteneriate
Parteneriatele cu mediul socio-economic reprezintă un element esențial pentru îmbunătățirea calității educației și cercetării și pentru promovarea imaginii facultății.
În anul 2017 s-a constituit Consiliul Consultativ al Facultăţii de Energetică în conformitate cu art. 214(7) din Legea Învăţământului, format din reprezentanţi ai mediului socio - economic din domeniul energetic.
Consiliul Consultativ al Facultăţii de Energetică este un organism extern consultativ, independent şi proactiv, menit să ghideze, să promoveze, să consilieze şi să sprijine eforturile de îndeplinire a misiunii şi strategiei facultăţii.
Facultatea de Energetică are parteneriate strânse cu companii importante din domeniul energetic, care se materializează prin:
Dezvoltarea programelor educaționale prin consultare cu mediul socio-economic
Actualizarea în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior, RNCIS, a datelor privind programele de licență și de masterat.
Analiza oportunității înființării unor noi specializări din cadrul studiilor de licență și de masterat și introducerea în RNCIS a noilor calificări.
Analiza planurilor de învățământ corespunzătoare studiilor de licență și de masterat.
Sprijinirea cercetării din facultate și dezvoltarea în comun de proiecte de cercetare
Proiecte de cercetare în derulare Proiecte de cercetare finalizate
Organizarea de către partenerii industriali de seminarii și sesiuni de informare a studențiilor pentru a dezvolta interesul acestora pentru cariera în inginerie energetică
Eveniment tradițional organizat anual începând din 2014 în parteneriat cu Societatea Inginerilor Energeticieni din România (SIER), filiala București Tineret, este adresat, în principal, tinerilor ingineri și studenților din domeniul energetic și își propune să ofere informații despre programele de practică, internship, locuri de muncă și programe de dezvoltare profesională ale tinerilor în cadrul companiilor partenere.
https://carieraenergetica.ro/portofoliu.php
https://www.focus-energetic.ro/cariera-de-succes-in-industria-energetica-56675.html
Discuții privind oportunitățile în carieră și planificarea carierei, eveniment organizat de Crystal System în cadrul cursurilor pentru studenți.
https://www.crystal-system.eu/news/crystal-talent-solutions-energetica/
Este un eveniment anual de mare anvergură organizat de Universitaea POLITEHNICA din București începând din anul 2016, în care sunt prezente toate părțile interesate de procesul educativ-formativ din universitatea noastră: liceeni, studenți, părinți, personal didactic, firme mari, mici și mijlocii, autorități centrale și locale, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați în țara noastră.
Evenimentul este dedicat atât colaborării dintre mediul academic și cel socio-economic, cât și cel mai mare târg de prezentare a ofertei educaționale a unei universități. Astfel, în cadrul Polifest, prin întâlnirile organizate de facultate cu angajatorii, se facilitează legătura dintre studenții noștri și mediul socio-economic, în scopul unei inserții cât mai adecvate a acestora pe piața muncii.
Dintre partenerii economici participanţi la aceste întâlniri putem menţiona: ABB, Electrica, Rompetrol, Enel, Adrem, Nuclearelectrica, EoN, Schneider Electric, Romelectro, Vinci, Tiab, Veolia, Engie, Hidroelectrica, Honeywell, Siemens ş.a.
Pe toată durata manifestărilor, Facultatea de Energetică participă cu propriul stand la ZIUA PORȚILOR DESCHISE, ceea ce implică atât vizite în laboratoare sau amfiteatre pentru o cunoaștere cât mai bună a ofertei de studii și a perspectivelor de carieră, precum și posibilitatea, pentru elevii de liceu doritori, de a lua parte la unele cursuri, pentru o zi, în cadrul secțiunii STUDENT PENTRU O ZI.
Organizarea și sponsorizare evenimente științifice
Stagii de practică și internship pentru studenți, elaborare proiecte de diplomă și lucrări de disertație, prelegeri ale reprezentanților mediului economic în cadrul prgramelor de licență și de masterat
Parteneriatele Facultății de Energetică cu o mulțime de companii se materializează prin stagii de practică, internship, elaborarea proiectelor de diplomă și a lucrărilor de disertație cu tematică solicitată de necesitățile mediului economic. În același timp, aceștia sunt și principalii angajatori ai absolvenților noștri.
Dezvoltarea laboratoarelor facultății
Partea Electrică a Centralelor și Stațiilor “Constantin DINCULESCU” - Sponsorizări ABB și SIEMENS
SCADA - Sponsorizare Transelectrica, Siemens Energy Romania, Siemens Romania, Eneroptim
Optimizări și piața de energie - Sponsorizare Crystal System
Mașini Hidraulice - Sponsorizări RAJA Constanța SA, SC WILO Romania SA, SC Multigama Service SRL și SC Valrom Industrie SRL
Crystal Industry 4.0 - Sponsorizare Crystal System – laborator destinat utilizării comune de către facultățile interesate din UPB
Centrul de Instruire HONEYWELL pentru Surse Regenerabile de Energie - HONEYWELL
Burse private pentru studenți
În ultimii ani, următoarele companii au acordat burse de care au beneficiat anual aproximativ 20 studenţi: NUCLEARELECTRICA, OMV-PETROM, SPEEH, HIDROELECTRICA, TRANSELECTRICA şi URSUS BREWERIES (Student pentru comunitate). Cuantumul burselor private şi perioada de acordare a acestora sunt reglementate de regulametele şi condiţii specifice fiecărui agent economic în parte.
Cursuri gratuite de pregătire pentru studenți
Prin parteneriatul cu Crystal System au fost organizate de cursuri de pregătire IT în cadrul Facultăţii de Energetică:
- IT FOR NON-IT, 2019-2020;
- Building Information Modelling: Introduction and Practice, 2019-2020;
- Data Scientist Crystal Program, 2020
În acest fel, pe lângă realizările lor academice, studenții de la Facultatea de Energetică au dobândit cele mai recente cunoștințe și abilități digitale cu sprijinul Crystal System, fiind pregătiți să pășească cu încredere pe piața digitală a muncii.
Și asta nu este totul. Crystal întotdeauna premiază cei mai buni studenți de la cursurile sale. Astfel, au fost acordate premii precum Microsoft Surface, Tablete Samsung Galaxy, Smartwatch Samsung Galaxy sau biciclete.
Prin parteneriatul cu Gewiss a fost organizat cursul SMART BUILDING (Cladire Inteligenta) bazat pe o arhitectura IoT – decembrie 2020 - https://www.facebook.com/casapasivaupb
În cadrul cursului au fost abordate diverse subiecte de real interes, începând de la protocoalele de comunicatție, până la eficiența energetică și impactul automatizărilor în timpii de amortizare a unei investiții în soluții SMART. A fost detaliat protocolul KNX – avantaje & caracteristici tehnice – analizând totodaăa și soluțiile diverșilor producători din domeniul sistemelor electrice integrate.