Laborator SCADA

Laboratorul SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), din cadrul departamentului Sisteme Electroenergetice, este dotat cu echipamente de comandă-control și cu protecții numerice tipice pentru stațiile electrice de înaltă tensiune ale Sistemului Energetic National (SEN). Acesta a fost realizat în urma unei colaborări între Universitatea „Politehnica” din București și C.N. Transelectrica SA, cu sprijinul companiilor Siemens Energy și Eneroptim.

Laboratorul constă din cinci dulapuri echipate cu echipamente SCADA de control al celulelor din stație (tip Bay Control Unit - BCU), precum și protecții numerice tipice, cum ar fi protecția de distanță, protecția diferențială de transformator și protecția maximală de curent. Echipamentele de protecție sunt conectate la echipamentele de comandă-control de tip BCU, realizându-se în mod virtual o mini-stație electrică "UPB" cu două niveluri de tensiune: 220 și 110 kV, conținând două linii electrice la tensiunea de 220 kV, o cuplă transversală și o celulă de măsurare, un transformator 220/110 kV și o linie electrică la tensiunea de 110 kV. Combinația de echipamente secundare permite realizarea de teste și analize cu scop didactic și de cercetare, fiind de asemenea o infrastructură flexibilă pentru activități de antrenare și învățare a operării într-o stație electrică din SEN.

Laboratorul deține de asemenea două servere de tipul celor utilizate în stațiile electrice, destinate conducerii locale cu personalul de la nivelul stației electrice, servere care comunică cu echipamentele asociate celulelor și care sunt pregătite să comunice și cu un nivel ierarhic superior, prin protocoale moderne utilizate în prezent în domeniu, cum ar IEC 61850 și IEC 870-5-104.

Totodată, laboratorul permite dezvoltarea ulterioară cum ar fi realizarea unor conexiuni cu un centru de dispecer, care va fi simulat în laborator, suportul pentru calcule de regim permanent și conectarea sistemului SCADA de timp real la echipamente fizice sub forma Hardware in the Loop (HIL), respectiv prin maparea fiecărei celule la sistemul electroenergetic simulat, precum și simularea diferitelor regimuri de funcționare într-un mediu de laborator.

poza poza poza

Responsabil

lab

Conf.dr.ing. Mihai SĂNDULEAC