Scurtă biografie
Diana Maria BUCUR a absolvit Facultatea de Energetică în anul 2003, având specializarea majoră Centrale Hidroelectrice și specializarea minoră Centrale Nucleare. A urmat progamul de master Hidraulică tehnică și hidroenergetică și a obținut titlul de doctor inginer în domenul Inginerie Energetică în anul 2011. A început activitatea didactică universitară după absolvirea facultății în cadrul Departamentului de Hidraulică, Mașini Hidraulice și Ingineria Mediului parcurgând toate etapele dezvoltării profesionale și ocupând prin concurs posturile de preparator, asistent universitar, șef de lucrări, conferențiar și profesor universitar (2023). Din anul 2022 este conducător de doctorat abilitat în domeniul Inginerie Energetică, cu teza de abilitare „Studiul funcționării mașinilor și sistemelor hidraulice în regimuri permanente și tranzitorii”.
A predat la discipline precum Mecanica fluidelor, Mașini hidraulice, Hidrodinamica turbomaşinilor, Pompe şi ventilatoare, Turbine hidraulice pentru surse regenerabile de energie, Testarea mașinilor hidraulice, ș.a. Desfășoară activități de cercetare și de consultanță pe subiecte din domeniul hidroenergetic, precum evaluarea parametrilor și analiza funcționării mașinilor și instalațiilor hidraulice atât în laborator cât și în amplasament, curgerea tranzitorie bifazică în conductele centralelor hidroelectrice şi ale staţiilor de pompare, impactul asupra mediului, implementarea dispozitivelor de îmbunătățire a calității apei turbinate, sau turbine hidrocinetce. Colaborează cu echipe de cercetători atât din țară (UTCB, UPT, UTI, SPEEH Hidroelectrica SA, ICPE – CA) cât și din străinătate (LTU Suedia, NTNU Norvegia, IPG Franța, TMU Iran, SINTEF Norvegia).
A participat la realizarea a peste 40 de proiecte de cercetare ştiinţifică şi aplicativă (inclusiv în industrie), la 8 dintre acestea fiind coordinator (director sau responsabil). Este autoare şi coautoare a 3 cărţi, 3 capitole de carte, 3 îndrumare de laborator, peste 80 de publicații și un brevet de invenție internațional, premiat la saloanele de inventică naționale și internaționale.