Laborator Utilizarea și Calitatea Energiei Electrice

Laboratorul UCEE îndeplinește un rol multiplu, de suport al activităților didactice și de cercetare. Laboratorul UCEE este destinat activităților didactice şi de cercetare precum şi încercărilor de tip industrial (sau de tip rezidențial) solicitate de diverse companii implicate în domeniile eficienței energetice și a calității energiei electrice. Este dotat cu micromodele ce reprezintă la scară redusă echipamente de tip industrial, capabile să producă regimuri electrice proprii receptoarelor industriale (sau rezidențiale), utilizate pentru încercarea comportamentului rețelei electrice în prezența echipamentelor electrice perturbatoare. Sistemele de măsurare (analogice şi numerice) a tensiunilor și curenților electrici sunt conforme, de asemenea, cerințelor standardelor specifice referitoare la măsurarea calității energiei electrice. Laboratorul cuprinde o sală, cu dotări adecvate efectuării de lucrări de laborator sau încercări industriale / rezidențiale.

Modelele didactice au fost construite pentru realizarea diferitelor scheme de alimentare ale receptoarelor de energie electrică, cu posibilitatea de monitorizare a calității energiei electrice (Tracțiune, Alimentare apartament, Cuptor electric, Sudarea electrică, Iluminat interior, Iluminat exterior, Realizarea practică a sistemelor soft-starter și variator de frecvență, Sisteme de contorizare a energiei electrice, Sisteme trifazate complexe, Sistem de îmbunătățire a circulației de putere reactivă, Filtru activ de armonice).

Disciplinele acoperite în cadrul laboratorului sunt: “Utilizarea energiei”, “Utilizarea energiei electrice”, “Calitatea energiei electrice”, “Audit electroenergetic”, “Alimentări cu energie electrică”.

poza poza

Responsabil

lab

Prof.dr.ing. Radu PORUMB